Protestné akcie opozície ukončilo masové zatykanie

31. augusta 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 31. august – Do 70 účastníkov nepovoleného mítingu opozície v Moskve skončilo na polícii. Medzi zadŕžanými boli aj člen hnutia „Solidárnosť“ a jeden z najväčších kritikov Kremľa – Boris Nemcov, predseda ultrapravicového „Iného Ruska“ Eduard Limonov, či koordinátor „Ľavého frontu“ a odporca Moskovskej samosprávy – Sergej Udaľcov.

Informácie o samotnom priebehu zatýkania sa rôznia. Kým novinári tlačových agentúr uvádzajú, že polícia sa správala adekvátne a nadmiernu silu nevyužila, redaktori opozičného rádia Echo Moskvy ohlásili, že zadržiavanie prebiehalo pri použití ťažkého fyzického násilia a na niektorých účastníkov polícia použila obušky.

Protestná akcia, pravidelne usporiadavaná symbolický 31. čísla každého mesiaca, (, ktorý toľko dní má) na ochranu práva na slobodné zhromažďovanie, garantovaného 31. odsekom ústavy, dnes prilákala na Triumfálne námestie podľa predbežných informácii 300-400 ľudí. Do akcie na zabezpečenie bezpečnosti a zadržanie demonštrantov sa pritom zapojilo okolo tisícky policajtov.

Podobné protestne podujatia sa uskutočnili aj v rade ďalších ruských miest, medzi nimi Petrohrade, Vladivostoke, Tomsku, Voroneži a Jaroslavli. Akcia v severnej metropole Ruska prilákala údajne až 700 ľudí a bezpečnostné zložky, podľa zatiaľ nepotvrdených informácii spravodajského portálu, zadržali 50 ľudí. Zásah polície si vyžiadali aj demonštrácie vo Voroneži a Jaroslavli, nikto však nebol zadržaný. Ďalšie dva zhromaždenia sa zaobišli bez účasti bezpečnostných zložiek, keďže opozícia dostala na stretnutie oficiálne povolenie miestnej samosprávy.