Teroristický útok v sídle Čečenského prezidenta si vyžiadal životy piatich civilistov a dvoch vojakov

29. augusta 2010, russianews, Nezaradené

13:53 Správa bola aktualizovaná

Bratislava, 29. august – Päť civilistov a dvaja vojaci zahynuli počas boja s (podľa predbežných informácií) asi 30 člennou skupinou ozbrojených útočníkov, ktorí približne o 4:30 ráno vtrhli do rodnej obce Čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova – Centroj.

Extrémisti zapálili niekoľko domov na čo sa do boja s nimi zapojila miestna polícia a členovia prezidentovej ochranky, pod vedením samotného Kadyrova. Počas prestrelky boli likvidovaní dvanásti útočníci, z toho až siedmi muži odpálili na sebe vybušninu.

„Dnes ráno ozbrojenci začali paľbou na budovy domov v Centroji. Prikradli sme sa zo strany lesa ku krajnému domu, aby sme opätovali streľbu. Za chvíľu sme boli tam. Prebehol súboj. Ozbrojenú skupinu sme blokovali a zničili. Mŕtvych je 12 šajtánov,“ opisuje priebeh vo svojom blogu Ramzan Kadyrov.

Militanti boli identifikovaní ako obyvatelia obce Alleroj a zároveň bývali členovia ozbrojenej skupiny „brigádneho generála“ Ahmeda Avdorchanova, ktorého bezpečnostné zložky zlikvidovali v roku 2005. Avdorchanov bol podľa medializovaných informácií blízkym spolupracovníkom Aslana Maschadova, prezidenta separatistického čečenského hnutia za vytvorenie Čečenskej republiky Ičkéria.

„Predpokladáme, že uniknúť sa podarilo len tým, ktorí natáčili útok na video, ktoré predložia svojím sponzorom, ale sme si istí, že aj ich sa nám podarí nájsť,“ vyhlásil Čečenský prezident, ktorý v súčasnosti riadi akciu v uzatvorenom Centroji a jeho okolí s cieľom nájsť a zničiť zvyšok ozbrojenej skupiny. Aktívna časť boja sa skončila už v skorých ranných hodinách.

Zdravotnú starostlivosť pre zranených členov ozbrojených zložiek a štyroch civilistov (z toho dvaja neplnoletí), ktorí obývali domy na okraji obce, zabezpečujú sanitky na mieste nešťastia. Dvaja vojaci boli hospitalizovaní.

Posledný útok na Centroj sa uskutočnil začiatkom mája 2004. Militanti vtedy zaútočili na pozície vojenskej časti bezpečnostných služieb Čečenského prezidenta Achmata Kadyrova, otca Ramzana Kadyrova, zabitého pri teroristickom útoku 9. mája 2004. Počas boja vtedy boli zabití traja útočníci, ďalší dvaja boli zranení a niekoľkých sa podarilo zadŕžať. Na strane bezpečnostných zložiek bol jeden mŕtvy a piati zranení.