Rusko je ochotne poskytnúť Ukrajincom plyn za vnútroštátne ceny

27. augusta 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 27. august – Prípadne spojenie ruského plynového koncernu Gazprom a ukrajinského Naftogazu by umožnilo Kremľu predávať plyn do Kyjeva za rovnakú cenu akú v súčasnosti platia obyvatelia Ruska, vyhlásil dnes hlava Gazpromu Alexej Miller po spoločnom rokovaní s ukrajinským ministrom energetiky Jurijom Bojkom.

„Uhol pohľadu Gazpromu je taký, že by sme mohli spojiť Gazprom a národnú akciovú spoločnosť Naftogaz Ukrajiny. Pritom predpokladáme, že by to mohol byť veľmi vážny sociálny moment, pretože dodávky plynu pre obyvateľov Ukrajiny by mohli v takom prípade byť vykonávane, podľa nás, za cenu rovnaku ako je za dodávky plynu pre obyvateľstvo Ruska. U nás je cena za plyn, pre obyvateľstvo Ruska, regulovaná štátom, nie trhová. Dnes to je 1880 rubľov za 1000 kubických metrov. To je trochu viac ako 60 dolárov,“ vysvetlil Miller.

V súčasnosti Ukrajina platí za 1000 kubických metrov plynu 236 dolárov, vrátane uplatňovanej 20% zľavy z európskej trhovej ceny, za podpis kúpnopredajnej a tranzitnej zmluvy na 10 ročné obdobie (v rokoch 2009-2019). Bez nej by bola táto čiastka o 100 dolárov vyššia. Ukrajinský premiér Nikolaj Azarov už dávnejšie konštatoval, že bez nej by sa krajine nepodarilo vyvarovať zrúteniu rozpočtu.

Témou na spoločnom stretnutí bolo aj prerokovanie dodržiavania dlhodobých záväzkov vyplývajúcich zo spoločných zmlúv, ako aj otázka spolupráce v roku 2011.

S návrhom spojiť obe spoločnosti ako prvý prišiel ruský premiér Vladimír Putin počas rokovania so svojím ukrajinským kolegom v apríli tohto roku.