Každý tretí Rus očakáva zhoršenie ekonomickej situácie

26. augusta 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 26. august – Najnovší prieskum Celoruského centra výskumu verejnej mienky (CCVVM) preukázal, že napriek tomu, že väčšina Rusov (32 percent) predpokladá, že ekonomika krajiny zažíva svoje najhoršie obdobie práve teraz, počet pesimistov, ktorí očakávajú zhoršenie situácie v budúcnosti, medzimesačne narástol z 25 na 30 percent. Najmenší podiel (27 percent) majú respondenti, ktorí sa domnievajú, že ekonomická kríza je už zažehnaná a je teda otázkou minulosti.

„Stále menej Rusov veria v úspešné ekonomické predpovede. Od mája pokračuje trend znižovania sa indexu predpovede zmeny situácie v ekonomike v najbližšom roku (z 24 percent v máji, na 5 percent v auguste 2010),“ uvádza správa CCVVM.

Výsledky zaznamenali významný obrat aj v prieskume vnímania zmeny ekonomickej situácie v Rusku už v roku 2011. Len 41 percent respondentov si v auguste myslelo, že sa situácia v budúcom roku zlepši, čo je o 7 percentuálnych bodov menej v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Naopak počet respondentov, ktorí očakávajú, že rok 2011 bude z ekonomického hľadiska horší narástol o 8 bodov, na 42 percent.

Prieskum tiež ukázal, že najviac domácej ekonomike dôverujú obyvatelia Južného federálneho okruhu a mestá s menej ako 500 tisíc obyvateľmi. Naopak negatívne budúcnosť krajiny vidia v Centrálnom a Uralskom federálnom okruhu, obyvatelia Moskvy, Petrohradu a ďalších veľkých miest.

Prieskum sa uskutočnil na vzorke 1600 ľudí druhý augustový víkend (14-15.8) vo viac ako 140 mestách Ruska.