V ruskej banke vraždil protipožiarny systém

25. augusta 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 25. august – Jedna mŕtva a ďalší trinásti hospitalizovaní, z toho dvaja v ťažkom a traja v stredne ťažkom stave. Taká je bilancia poruchy systému protipožiarnej ochrany v Podoľskej banke, počas ktorej z doteraz nevyjasnených príčin unikol hasiaci plyn.

K incidentu došlo stredu krátko pred desiatou hodinou ráno v budove Sberbanka na Leningradskej ulici 18. Po spustení poplachu bolo z budovy evakuovaných približne 70 zákazníkov a zamestnancov. Prvé informácie hovorili o poruche na Leningradskej ulici 25, kde sa nachádza výpočtovo-pokladničné oddelenie banky. Jeden z ruských spravodajských portálov však uviedol, že im zamestnanec banky túto informáciu vyvrátil.

„Pri zapnutí tohto systému sa najskôr spustí rečový signál: „Zapnite dýchacie prístroje“ a svetový a zvukový signál varovania a iba potom sa do úseku vytláča hasiaci plyn z plynových bômb stlačeným vzduchom,“ vysvetlil expert pre tlačovú agentúru Interfax.

Zároveň uviedol, že ide o veľmi podobný systém aký sa chybne spustil na ruskej atómovej ponorke Nerpa v novembri 2008. Na následky otravy vtedy v uzavretom priestore zahynulo 20 ľudí, z toho 17 civilistov a ďalších 21 bolo hospitalizovaných.