Luxembursko vystupuje za bezvízový režim EÚ a Ruska

24. augusta 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 24. august – Luxemburg podporuje snahu Ruska o čo najskoršie zrušenie vízového režimu medzi Ruskom a krajinami Európskej Únie (EÚ). „Čo najrýchlejšie riešenie otázky víz sa stáva nevyhnutným. (…) Odkladali sme to už príliš dlho,“ vyhlásil luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý sa v utorok stretol s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevym v rámci bilaterálneho rokovania medzi dvoma krajinami v Soči.

Lídri krajín sa tiež dotkli otázky medzinárodnej bezpečnosti. Ako uviedol Juncker vývin architektúry európskej bezpečnosti bez účasti Ruska, ako strategického partnera EÚ, nebude možný. „Úspech EÚ bude možný len v takom prípade, ak bude garantovaný aj dlhodobý úspech Ruska. Náš osud je spätý. Spolupráca medzi Ruskom a EÚ musí byť maximálne tesná, vrátane otázok bezpečnosti,“ vysvetlil premiér Luxemburska.

Témou spoločných rokovaní boli tiež ekonomické otázky. Hlava krajiny s najvyššou mierou HDP na obyvateľa v EÚ, prisľúbil, že Rusku pomôže pri budovaní moskovského finančného centra s ktorým by mohlo luxemburské centrum v budúcnosti spolupracovať. „Ruske podniky pravidelne využívajú služby luxemburského centra. Boli by sme radi, aby naše finančné možnosti a finančné know-how dovolili ruským podnikateľom posunúť sa ďalej v zabezpečení si svojich medzinárodných pozícií,“ povedal na margo tejto témy Juncker.

Obchodných charakter malo aj memorandum o ekonomickej spolupráci medzi Ruskom a Luxemburskom, ktoré hlava poslednej z menovaných krajín, odovzdal Medvedevovi. „Memorandum sa týka rôznych aspektov spolupráce medzi našimi ekonomikami. My, samozrejme, veľmi pozorne si celé memorandum a jeho jednotlivé body o spolupráci preštudujeme,“ podčiarkol ruský prezident a dodal, že v rámci rokovaní sa lídri dotkli aj otázky ekonomickej krízy a jej riešenia.

Medvedev tiež vyjadril presvedčenie, že ruské investície v ekonomiku Luxemburska budú v budúcnosti rásť. Vzájomná obchodná bilancia dvoch krajín v minulom roku sa pohybovala na úrovni necelých 126 miliónov dolárov. Podľa hlavy ruského štátu by mohlo ísť o spoluprácu v oblasti hutníckeho priemyslu, spracovaní lesov, či výroby stavebných materiálov.