Organizátora teroristických útokov v moskovskom metre zabili

21. augusta 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 21. august – Organizátor marcových teroristických útokov v moskovskom metre a veliteľ dagestanského teroristického zoskupenia Magomedali Vagabov bol zlikvidovaný v rámci plánovanej operácie špeciálnych zložiek v Dagestane.

„V rámci krátkeho boja boli všetci účastníci teroristického zoskupenia neutralizovaní. Po tom ako bol požiar v budove uhasený, jeden z trupov bol identifikovaný ako veliteľ bandy Magomadali Vagabov, známy svojimi ohavnými zločinmi. Muž sa vyhlásil ešte v roku 2005 „emirom Abdullahom Gubdenským“, bol vodcom tzv. gubdenskej diverzno-teroristickej skupiny, druhou najdôležitejšou osobou v hierarchii „Imarát Kaukaz“ a „sudcom šariatského práva“ z poverenia Dokku Umarova,“ uvádza sa v správe Národnej antiteroristickej komisie (NAK) Ruska, ktorá o likvidácii teroristu informovala.

Podľa informácii NAK je Vagabov zodpovedný za bombové útoky na železničných tratiach a popravy členov miestnej samosprávy a členov policajných zložiek. Aktívne sa podieľal na verbovaní mladých ľudí do teroristických organizácii a účastnil sa výcviku samovražedných útočničiek. Likvidovaný terorista absolvoval výcvik v teroristických táboroch Pakistanu a udržiaval priamy styk s lídrom medzinárodných teroristických organizácií, ktorí financovali jeho činnosť na území Ruska.

V rámci špeciálnej operácie na strane zásahovej jednotky či civilného obyvateľstva neboli žiadne straty. V súčasnosti prebieha identifikácia ďalších likvidovaných členov skupiny.

V rámci teroristických útokov v moskovskom metre 29. marca 2010 zahynulo 40 ľudí a ďalších 88 utrpelo zranenia rôznych ťažkostí. K výbuchom došlo v čase rannej dopravnej špičky o 7. a 8. hodine miestneho času na dvoch spojoch, kde sa odpálili samovražedné útočníčky z Dagestanu.