Vodca teroristickej skupiny na sebe odpálil nálož

21. augusta 2010, russianews, Nezaradené

Bratislava, 21. august – Veliteľ teroristickej skupiny Chamzat Šamiliev bol likvidovaný v Čečenskej metropole Groznyj v rámci špeciálnej operácie v sobotu predpoludním. Pri zásahu zahynul jeden policajt, ďalší piati utrpeli zranenia. Už skôr média informovali o likvidácii organizátora teroristických útokov v moskovskom metre Magomedali Vagabova. Ide tak už o druhý úspech ruských bezpečnostných zložiek v boji s terorizmom za jeden deň.

Podľa informácii ministra vnútra Čečenska v rámci zásahovej operácie špeciálne zložky blokovali lídra skupiny v budove súkromného rodinného domu. Na výzvy vzdať sa podozrivý odpovedal streľbou a hádzaním granátov. V bezvýchodiskovej situácii muž vyskočil z okna a odpálil na sebe nálož, pričom došlo ku zraneniu príslušníkov bezpečnostných zložiek. Samotná teroristická skupina už bola likvidovaná skôr, jej vodcovi sa však podarilo uniknúť.

„Špeciálne jednotky polície uskutočnili úspešný zásah, v rámci ktorého bol likvidovaný takzvaný emir Grozného Chamzat Šamiliev. Bol špecialistom na výbušniny a túto činnosti tiež vyučoval (pozn. teroristov),“ cituje ruská tlačová agentúra Ria Novosti prezidenta Čečenska Ramzana Kadyrova. Zároveň uviedol, že teroristovi malo chýbať na ruke tri prsty.