Založ si blog

Ruskí vyšetrovatelia už poznajú vinníkov teroristického útoku na letisku

Bratislava, 29. januára – Samovražedný útočník, ktorý na sebe odpálil v pondelok (24.1.) výbušninu na Moskovskom letisku, v dôsledku čoho zahynulo 35 ľudí a ďalších 180 utrpelo zranenia, bol 20-ročný mladík zo Severného Kaukazu. Informovala o tom dnes Vyšetrovacia komisia RF na vlastnej internetovej stránke.

Jeho meno a presný pôvod zatiaľ vyšetrovatelia utajujú s odôvodnením, že by táto skutočnosť mohla ovplyvniť priebeh pátrania po spolupáchateľoch a organizátoroch útoku.

Интерфакс

Zároveň vyšetrovatelia konštatovali, že cieľom útoku boli predovšetkým zahraniční turisti. Práve preto si vybral útočník na odpálenie výbušniny priestor, v ktorom sa cestujúci stretávajú s blízkymi. Túto skutočnosť potvrdzuje aj fakt, že medzi obeťami a zranenými boli aj občania z viac ako desiatich krajín, medzi nimi Veľkej Británie, Rakúska, Ukrajiny, Nemecka, či Slovenska.

V krátkej správe Vyšetrovacia komisia tiež poprela medializované informácie o tom, že by pondelkový útok súvisel s výbuchom v hotelovej izbe 31. decembra 2010. Vtedy sa samovražedná útočníčka, ktorá mala naplánovaný útok na Silvester v centre hlavného mesta, omylom odpálila vo svojej vlastnej izbe. Vyšetrovateľom sa podarilo určiť, že za každým zo zločinov stali zoskupenia, ktoré síce pochádzali zo Severného Kaukazu, no každé z inej republiky. Časť z organizátorov plánovaného útoku sa polícii už dokonca podarilo zadŕžať.

Informácie o tom, že páchateľ pochádzal z nepokojného Severného Kaukazu, sa objavili už v priebehu prvých hodín po výbuchu. Túto skutočnosť potvrdzovala aj fotografia z odtrhnutej hlavy páchateľa. Následne sa však tieto tvrdenia začali spochybňovať. Najskôr vyšetrovatelia oznámili, že páchateľ bol Európan vo veku 35-40 rokov a v stredu (26.1.) premiér RF Vladimir Putin poprel, že by páchateľ pochádzal zo severokaukazskej Čečenskej republiky. Zmätočné informácie poskytovali aj médiá, ktoré útok pripisovali obyvateľovi severokaukazského Stavropolu a naznačovali, že sa na útoku podieľali extrémisti z Palestíny. Oficiálni predstavitelia však neskôr tieto informácie vždy popreli.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 301676x
Priemerná čítanosť článkov: 2124x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy