Založ si blog

Rusko začalo testovať systém protiraketovej obrany

Bratislava, 27. januára – Rusko začalo s výrobou skúšobných vzoriek perspektívneho systému protiraketovej obrany (PRO), časť z ktorých už v súčasnosti testuje na základni Sary-Šagan v Kazachstane. Tlačovú agentúru RIA Novosti dnes o tom informoval veliteľ Vesmírnych vojsk Ruska Oleg Ostapenko.

Skutočnosť, že Moskva pripravuje takýto systém, už minulý týždeň potvrdil aj minister obrany RF Anatolij Serďukov v odpovedi na otázku jedného z predstaviteľov hornej komory ruského parlamentu, ako bude Rusko reagovať v prípade, že USA poruší záväzky, ktoré im vyplývajú z Dohody o znížení strategických zbraní. V nej sa Washington zaviazal, že sa vzdá zámeru vytvoriť vlastný systém PRO.

Zodpovednosť za vytvorenie ruského protiraketového dáždnika uložil v decembri 2010 prezident Dmitrij Medvedev na šéfa rezortu obrany Serďukova a ruského premiéra Vladimíra Putina. Medvedev vo svojom nariadení žiadal zjednotiť všetky existujúce systémy protileteckej a protiraketovej obrany a systémov včasného varovania pred raketovým útokom do jedného riadiaceho veliteľského centra.

V lete minulého roku veliteľ ruských vzdušných síl Alexander Zelin už prezradil, že jadro ruského systému PRO bude tvoriť mobilný protilietadlový raketový systém S-500, ktorý je v súčasnosti stále vo výrobnom štádiu a do výzbroje ruských vojsk by sa mal zaradiť až v roku 2015. Zároveň uviedol, že systém ruského PRO sa bude významne líšiť od koncepcie systému, ktorý vyvíja USA.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36, aktualizované: 14:55

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 301675x
Priemerná čítanosť článkov: 2124x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy