Založ si blog

Utajovanie okolnosti Katynskej masakre je zákonné, rozhodol Najvyšší súd

Bratislava, 26. januára – Ruský Najvyšší súd dnes rozhodol, že rozhodnutie o utajení materiálov súvisiacich s udalosťami známymi ako Katynský masaker, neodporuje platnej legislatíve a je zákonné.

Rozhodnutie o utajení materiálov súvisiacich s masovou popravou poľských dôstojníkov v Katynskom lese prijala Hlavná vojenská prokuratúra. Celkovo do tejto skupiny bolo zaradených 116 zväzkov z prípadu, zvyšných 67 Moskva poskytla na preštudovanie poľskej verejnosti. Toto rozhodnutie však pobúrilo predstaviteľov mimovládneho centra pre ochranu práv Memorial. Tí podali sťažnosť na prešetrenie tohto rozhodnutia. Moskovský súd ich požiadavky odmietol, no na jar 2010 Najvyšší súd vrátil prejednanie späť na súd nižšej úrovne. Až po tom ako Moskovský súd potvrdil svoj rozsudok, sa dnes s týmto stanoviskom stotožnil aj Najvyšší súd.

levonevsky.org

Otázka udalosti v Katyni ostáva aj naďalej jednou z určujúcich vo vzťahu medzi Moskvou a Varšavou. Týka sa zajatia 14 tisíc poľských dôstojníkov a predstaviteľov poľskej inteligencie v roku 1940. Priestor pre spochybňovanie ich osudu otvorila skutočnosť, že o masovom vyvražďovaní ako prví informovali až predstavitelia fašistického Nemecka v roku 1943, ktorí za vinníkov označili vojakov vtedy znepriateleného ZSSR. Kremeľ zo svojej strany tvrdil, že za masakru môžu Nemci.

Významná zmena k tomuto stanovisku bola zaznamenaná až v roku 1990, keď predstavitelia sovietskej vlády priznali, že rozstrel nariadili zložky NKVD. Napriek tomu v roku 2004 vyšetrovanie prípadu bolo ukončené pre uplynutie premlčacej lehoty, čo neskôr potvrdil aj Najvyšší súd.

wikipedia.org

Zámer uctiť si pamiatku obetí Katynskej masakry sa stal osudným pre poľského prezidenta Lecha Kaczynského a ďalších 95 ľudí na palube prezidentského lietadla, ktoré havarovalo 10. apríla 2010 pri neúspešnom pokuse pristať na ruskom letisku Smolensk počas hustej hmly. Podľa ruskej strany nešťastie zapríčinilo rozhodnutie pilotov pristať za nepriaznivých podmienok a tlak, ktorý na nich mali vyvíjať vysoko postavení pasažieri. Časť z poľských predstaviteľov však výsledky vyšetrovania odmietla akceptovať.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302345x
Priemerná čítanosť článkov: 2129x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy