Založ si blog

Rozdiel medzi Putinom a Medvedevym je takmer nulový. Najnovší prieskum verejnej mienky

Bratislava, 29. október – Popularita ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva sa takmer vyrovnala úrovni popularity jeho predchodcu na poste a súčasného premiéra Vladimíra Putina, informoval dnes denník Vedomosti, s odvolaním na čísla analytického „Levada-centra“.

Prieskum verejnej mienky, ktorý sa uskutočnil v dobe 22. – 26. októbra na vzorke 1600 respondentov, odhalil, že politické rozhodnutia Putina podporuje až 77 percent všetkých opýtaných, kým kroky jeho nástupcu podporilo 76 percent respondentov. Vzhľadom na to, že analytici pripúšťajú štatistickú odchýlku až 3,5 percenta, nie je vylúčené, že je rozdiel v ruskom vládnom tandeme ešte menší, respektíve, že popularita prezidenta po prvý raz od jeho nástupu prevýšila Putinovovu. Ešte v septembri bol pritom rozdiel medzi dvojicou štvorpercentný.

Rozdiel sa Medvedevovi podarilo skrátiť aj vo volebných prieskumoch. Na otázku koho by ste volili v prezidentských voľbách, ak by sa voľby konali v októbri, 24 percent podporilo kandidatúru Putina a až 21 percent opýtaných by dalo svoj hlas súčasnému prezidentovi Ruska. V tomto prieskume ide o ešte výraznejší posun, keďže predtým rozdiel dosahoval 9-11 percent.

Prieskum tiež preukázal, že ruskí voliči uprednostňujú autoritatívneho vodcu pred lídrom, ktorý by bol ochotný na ústupky. Až 51 percent opýtaných sa domnieva, že Rusku má vládnuť prezident, ktorý bude tvrdou rukou regulovať prácu politických orgánov. Umiernenejšiu osobnosť, ochotnú počúvať názory iných politických strán a opozície, si vie na poste lídra predstaviť len 39 percent opýtaných.

Za úspechom Medvedeva vidí „Levada-center“ prijatie rozhodnutia odvolať starostu Moskvy Jurija Lužkova a boj s korupciou, ktorý sa v povedomí občanov častejšie spája s osobou prezidenta ako premiéra.

Analytik upozorňuje, že jednoznačne povedať, či ide len o dočasnú zmenu alebo skutočný obrat preferencií sa bude dať povedať až podľa výsledkov nasledujúceho štvrťroka. Zároveň však podčiarkol, že oboch lídrov si v podvedomí občania spojili s konkrétnymi situáciami. Kým Medvedeva si väčšina sa spája s pokojným obdobím politických a legislatívnych zmien, osoba Putina sa spája so schopnosťou prekonávať extrémne situácie ako prírodne katastrofy, vojny či teroristické útoky.

Napriek tomu, že rozdiel medzi dvojicou politických lídrov krajiny sa skrátil, obaja si v posledných dvoch mesiacoch značne upevnili svoje pozície. Ešte v auguste Medvedeva podporovalo len 52 percent a jeho politického kolegu a rivala 61 percent. Vtedajší radikálny pokles spôsobila neschopnosť vlády pohotovo reagovať na rozsiahle požiare, ktoré v lete zachvátili Rusko a s nimi súvisiaci nárast cien na základné potraviny.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 301722x
Priemerná čítanosť článkov: 2125x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy