Založ si blog

Putin sľúbil poslať do Venezuely tanky

Bratislava, 15. október – Rusko už v najbližšom období pošle do Venezuely 35 tankov, oznámil dnes premiér Vladimír Putin po stretnutí s prezidentom Hugom Chávezom. Napriek tomu, že predseda vlády presnejšie model nešpecifikoval, podľa informácií tlačovej agentúry ITAR-TASS by malo ísť o Т-72М1М.

Chávez tak s najväčšou pravdepodobnosťou začal plniť slova Vladimíra Putina, ktorý ešte v apríli 2010, počas návštevy Caracasu, vyhlásil, že Venezuela môže už v najbližšom období objednať ruskú vojenskú techniku v cene viac ako 5 miliárd dolárov, pričom podčiarkol, že časť z tejto sumy bude Venezuela pravdepodobne platiť z 2,2 miliardovej pôžičky, ktorú jej Rusko poskytlo v septembri 2009.

Od roku 2005 už Rusko exportovalo do krajiny latinskej Ameriky 38 bojových vrtuľníkov v celkovej hodnote 500 miliónov dolárov a stíhačky a samopaly Kalašnikov za 4 miliardy dolárov.

Chávez sa stretol s ruským premiérom v rámci svojej dvojdňovej návštevy Ruska, po tom ako strávil niekoľko hodín s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom. Počas bilaterálnych rokovaní obe krajiny uzavreli hneď niekoľko významných dohôd.

Rusko sa zaviazalo, že vo Venezuele postaví prvú jadrovú elektráreň, ktorá by podľa neoficiálnych informácií mohla byť hotová už v priebehu 10 rokov. Medvedev pritom priznal, že podpísaná dohoda môže vyvolať u „niekoho“ obavy, ale zároveň zdôraznil, že v sebe nenesie žiadne riziká a jej cieľom je umožniť „Bolivarskej republike Venezuele, mať výber energetických možností, energetickú nezávislosť a vnútorné mechanizmy na samostatný rozvoj“.

Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť sa dohodla na odkúpení od venezuelskej PdVSA jej 50-percentný podiel v nemeckej Ruhr Oel, ktorá vlastní 24-100 percent v štyroch ropných rafinériách Nemecka, ktoré pokrývajú pätinu všetkej ropy spracovanej v krajine. Po definitívnom uzavretí obchodu, ktorého cena sa odhaduje na 1,6 miliardy dolárov, sa obrat Rosnefti zvýši na 11,6 milióna tón ročne. Jedinou prekážkou v spoločnej dohode tak ostáva britská spoločnosť BP, ktorá má primárne právo na odkúpenie venezuelského podielu v Ruhr Oel. Podľa denníku Kommersant je BP ochotná ustúpiť ruskej spoločnosti tento obchod v prípade, že dostane od Rosnefti právo podieľať sa na práci na ložiskách v Arktickej oblasti. Napriek tomu, že v roku 2008 sa spoločnostiam podarilo predbežne dohodnúť, situácia sa zmenila po tom, ako Rosnefť získala od štátu v tejto oblasti 5 nových úsekov s ložiskami ropy.

Lídri oboch krajín vyzdvihli úspechy spoločnosti PetroMiranda (Rusko vlastní 40-percentný a Venezuela 60-percentný podiel) na ropných ložiskách projektov Chunin-3 a Chunin-6, kde plánujú denne ťažiť do 450 tisíc barelov ropy denne. Kým Chunin-6, z ktorého Chávez prisľúbil Medvedevovi prvý barel darovať osobne, by mohol začať ťažiť už v tomto roku, druhý projekt sa podarí zrealizovať pravdepodobne najskôr až v roku 2017.

Gazprom naopak priznal, že práca na úsekoch Urumako 1 a 2 nešla celkom podľa plánu. Prvý pokus ruského plynového giganta dostať sa k ložiskám, ktoré majú skrývať 70-90 miliárd kubických metrov plynu, skončil neúspechom, keď spoločnosť viackrát zničila drahú techniku pri pokuse preraziť do hĺbky viac ako 6 kilometrov. V súvislosti s tým sa spoločnosť rozhodla zastaviť ďalšie práce a dohodla sa s venezuelskou stranou na výmene úseku.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Spišský hrad

Oprava Spišského hradu sa tak skoro nezačne. Šimkovičová nariadila zopakovať súťaž

19.04.2024 10:30

Úspešný uchádzač vraj neposkytol v zákonnej lehote riadnu súčinnosť a požadované dokumenty.

strategický bombardér Tu-22M3m pád ruského lietadla, vojna na Ukrajine

VIDEO: Zostrelili sme Rusom strategický nadzvukový bombardér, hlási Ukrajina. Moskva priznala stratu

19.04.2024 10:20

Podľa ukrajinskej vojenskej rozviedky (HUR) bol bombardér zostrelený v oblasti 300 kilometrov od Ukrajiny.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302357x
Priemerná čítanosť článkov: 2129x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy