Založ si blog

Bývalé krajiny ZSSR chcú konkurovať Rusku na európskom plynovom trhu

Bratislava, 15. september – Prezidenti Azerbajdžanu, Rumunska a Gruzínska sa v utorok, na summite v Baku, dohodli na spoločnom projekte prepravy plynu AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector), ktorý bude transportovať plyn z azerbajdžanských ložísk cez Čierne more, mimo územia Ruska. Do projektu by sa malo zapojiť aj Maďarsko, ktoré však nebude mať svoj podiel v konzorciu troch krajín bývalého ZSSR.

„Je to značný prínos pre energetickú bezpečnosť Európy a posilnenie konkurencie na energetickom trhu,“ uviedol v tlačovej správe Peter Szijjarto, hovorca maďarského premiéra Viktora Orbána. Južný sused Slovenska spotrebuje ročne 14 miliárd kubických metrov plynu, z toho až 80 percent pochádza z Ruska.

Nová dopravná trasa by mala mať ročnú kapacitu do 8 miliárd kubických metrov plynu, ktorý bude pochádzať z ložiská Šach-Deniz. Plyn sa následne bude transportovať plynovodom Baku-Tbilisi a na morskom pobreží by sa mal skvapalniť, pre následnú dopravu do prístavov Rumunska. Predpokladaná cena celého projektu sa pohybuje od 1,2 do 4,5 miliárd eur, v závislosti od množstva prepravovaného plynu. Analytici sa však domnievajú, že napriek vysokým výdavkom, projekt môže byť ziskový a takto prepravený plyn by spotrebitelia na európskom trhu kupovali za cenu 100-160 dolárov za 1000 kubíkov plynu.

Samotná realizácia schválenej schémy však ostáva otázna. Hlavy štátov sa zatiaľ nedohodli, kde chcu nájsť investorov potrebných na spustenie projektu. Prezident Azerbajdžanu Iľcham Alijev, sa však domnieva, že by sa táto otázka mala vyriešiť už v priebehu nasledujúcich 20 mesiacov.

Ani potom však nie je celkom jasné, kde bude Azerbajdžan hľadať kapacity plynu, potrebné na uskutočnenie ambiciózneho plánu. V súčasnosti si totižto praktický všetok plyn z dotknutého ložiská už vopred kúpili Turecko, Gruzínsko, Irán a Gazprom, ktorý začiatkom septembra podpísal zmluvu na odber z Šach-Denizu 4-násobne väčšieho množstva plynu (2 miliardy kubíkov ročne), ako sa pôvodne predpokladalo, s možnosťou zvýšiť odber, v prípade súhlasu oficiálnych predstaviteľov Baku. Navyše samotný Azerbajdžan ročne z vyťaženého plynu spotrebuje viac ako 10 miliárd kubických metrov.

Napriek tomu, že účastníci projektu tvrdia, že cieľom je zamedziť vplyv Ruského plynového giganta na európskom trhu, vysokopostavený zdroj na ministerstve zahraničných veci Ruska tvrdí, že Kremeľ takýto vývoj absolútne neznepokojuje. „Azerbajdžan nemá k dispozícii voľný plyn, všetok objem, ktorý sa uvoľňuje vykupuje Gazprom,“ upozornil. Navyše takýto projekt čiastočne môže Rusku vyhovovať, keďže jeho realizácia zasahuje aj zdroje, s ktorými počíta plynovod Nabucco, najväčší konkurent ruského systému South Stream. Práve to by mohol byť údajne dôvod, prečo sa summitu nezúčastnili pozvaní predseda Európskej komisie José Manuel Barroso a eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger.

Ruský denník Kommersant však upozorňuje, že takýto projekt by predsa len mohol poriadne oslabiť pozície Gazpromu vo východnej Európe. Rumunsko, ktoré spotrebuje ročne 17,5 miliárd kubíkov plynu, si až 14 pokrýva z vlastných zdrojov a iba časť z nedostačujúceho množstva zakupuje od Ruska. Zvyšné zdroje by krajina mohla uskladňovať v plynovom termináli, na ktorý by mohla prispieť Európska Únia.

Ešte väčšie riziko pre ruský plynový monopol predstavuje prípadný vstup Maďarska do koncernu. Vláda Viktora Orbána v súčasnosti unifikuje systém plynovodov so susedným Srbskom a Chorvátskom. V takom prípade, ak by plyn začal prúdiť aj do Maďarská, tieto krajiny by nemuseli kupovať plyn zo South Streamu, výstavba ktorého by sa mala skončiť až v roku 2015.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 301718x
Priemerná čítanosť článkov: 2125x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy