Založ si blog

Ruská televízia vyostruje konflikt medzi Moskvou a Kremľom

Bratislava, 11. september – V poradí už druhý kontroverzný dokumentárny film v piatok odvysielala celoštátna televízia vo vlastníctve Gazprom-Media, NTV. Po trojdielnom „Krstnom baťkovi“, ktorý sa venoval otvorenej kritike hlavy bieloruského štátu, za čo si vyslúžil oficiálne protesty Lukašenka, sa rovnaký tím investigatívnych žurnalistov zameral na rozporuplnú postavu starostu Moskvy Jurija Lužkova, ktorú otvorene spojil s kriminálnou činnosťou.

Tvorcovia 20-minútoveho filmu „Vec je v šiltovke“ (pozn. narážka na čiapku, ktorú Lužkov nosí takmer vždycky) sa zamerali na kvalitu ciest v ruskej metropole, bohatstvo hlavy Moskvy a jeho manželky, ktorá je podľa štatistiky Forbes treťou najbohatšou ženou na svete, podivnú rozkoš Lužkovových blízkych podriadených a zdôraznili aj to, že v lete, keď Moskvu sužovali problémy so smogom a požiarmi, starosta mesto opustil a odišiel sa venovať svojím včelám. V poslednom prípade podčiarkli, že po svojom návrate prvé dve opatrenia, ktoré prijal, bolo vyčlenenie peňazí – 2,7 milióna eur na poskytnutie zdravotnej pomoci dôchodcom, ktorým mali ťažkosti v dôsledku silno znečisteného ovzdušia; a 6,5 milióna eur na pomoc včelám.

Tvorcovia sa dotkli aj kontroverznej výstavby cesty cez Chimkinský les. Podľa ich zistení, výber trasy, v neprospech ekológie, bol ovplyvnený záujmami spoločnosti „Interko“, ktorú vlastní Lužkovová manželka Jelena Baturinová. Tá si mala prenajímať 225 hektárov pozemkov, ktoré by výstavba alternatívnej cesty, okolo lesa, rozdelila na dve časti.

Podozrenie filmárov vyvolal aj vicestarosta Alexander Ryabinin, po ktorom pátra prokuratúra za preberanie úplatku. Napriek tomu samotný obvinený tvrdí, že sa pred vyšetrovateľmi neskrýva, ale je len na dovolenke. Z blízkeho obkľúčenia starostu sa do konečného zostrihu dostal aj Teľman Ismailov, bývalý majiteľ kontroverzného Čerkizovského trhu. O jeho zatvorení súd rozhodol ešte v roku 2007, no reálne sa podarilo trh, ktorý porušoval početné predpisy a predával pašovaný tovar, zatvoriť až po nátlaku ruského premiéra Vladimíra Putina v júni 2009, keď sa po prvý raz začalo hovoriť o tom, že sa blíži koniec Lužkovového starostovania, ktoré trvá od roku 1992. Tvorcovia pritom ukázali exkluzívne zábery z narodeninovej oslavy vlastníka luxusného tureckého hotela, ktorého hodnota sa odhaduje na 1,5 miliardy dolárov. Okrem všetkých hviezd ruskej scény a Jennifer Lopez sa oligarchovi prihovára aj samotný starosta mesta, kde trh nezákonne stál.

Nemalý priestor sa vo filme venoval aj rozsiahlemu vlastníctvu moskovského starostu, ktorý okrem luxusného domu si postavil na pozemku napríklad aj stajňu a výbeh pre kone, či nechal napustiť jazero, v ktorom by osobne mohol chytať ryby.

Premietaný film sa podľa niektorých odrazí vyostrením aj bez toho nie ideálnych vzťahov medzi ruskou vládou a Lužkovym. O konci 20-ročnej éry moskovského starostu sa začalo hovoriť už dávnejšie, po tom ako ho kritizoval ruský premiér Vladimír Putin aj ruský prezident Dmitrij Medvedev. Ostrú kritiku si vyslúžil aj od lídra parlamentnej strany Vladimíra Žirinovského, ktorý už vyhlásil, že je ochotný v blízkej dobe starostu hlavného mesta nahradiť.

Samotný Lužkov sa však už nechal počuť, že zo svojho postu, až do konca volebného obdobia, v roku 2011, neodíde. Navyše tento týždeň sa objavili informácie, že sa hlava Moskvy pokúša prostredníctvom publikácií v miestnych médiách vytvoriť roztržku medzi Medvedevym a Putinom. Podozrenie vyzval aj fakt, že počas vysielania kritického filmu o 20:30 bolo vysielanie náhle, údajne kvôli technickej poruche, prerušené a v plnej verzií si ho mohli Moskovčania pozrieť až po polnoci.

Napriek tomu odvysielaný materiál už vyvolal širokú diskusiu v médiách ako aj v internete. Zhodnotiť obsah filmu dnes prisľúbilo aj vedenie vládnej strany Jednotné Rusko, kde samotný Lužkov zastáva pozíciu v Najvyššej rade strany.

Film je už k dispozícii na portáli youtube. (prvá časť; druhá časť)

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 301726x
Priemerná čítanosť článkov: 2125x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy