Založ si blog

Ruskej pobočke BBC pohrozili zatvorením

Bratislava, 10. september – Jednou z organizácií, ktorá by mohla značne pocítiť závažne škrty výdavkov, v rozpočte Veľkej Británie, je aj svetová sieť pobočiek verejnoprávnych televízií a rádií BBC, ktoré vysielajú v 32 krajinách. Z tohtoročného takmer 330 miliónového grantu ministerstva zahraničných veci, totiž o rok s najväčšou pravdepodobnosťou uvidí už len 75 percent čiastky, čo je menej ako 250 miliónov eur, uvádza britský denník The Guardian.

S najväčšou pravdepodobnosťou sa táto zmena premietne v okamžitom zrušení pobočky v Mjanmarsku. Tá má vysoké náklady a pritom relatívne nízke publikum, napriek tomu, že v krajine už vysiela 70 rokov. „Otázka ľudských práv nie je dostatočným argumentom pre novú kanceláriu zahraničných veci,“ cituje Guardian svoj zdroj.

Za závažný argument ju však považujú predstavitelia britskej opozície. „Zrušenie svetovej pobočky v Mjanmarsku by bolo darom pre vojenskú chuntu a urážkou voči politickým väzňom zatvoreným v barmských väzniciach bez toho, aby spáchali nejaký zločin,“ kritizoval tieto dohady bývalý minister zahraničných veci za labouristickú stranu David Miliband.

Pod otáznikmi je aj zotrvanie BBC v Moskve. Jej služby využíva až 700 tisíc ruských poslucháčov a ďalší milión využíva internetové spravodajstvo v ruštine. O ukončení samostatného vysielania na území krajín bývalého sovietskeho bloku sa už diskutovalo skôr. Podľa niektorých by sa tieto finančné zdroje dali omnoho lepšie využiť v regiónoch, kde sa Veľká Británia pokúša dosiahnuť politické zmeny.

Rozhodnutie o konečnej podobe škrtov bude zverejnené až 20. októbra. Dovtedy budú mať predstavitelia BBC 6 týždňov na rokovanie so zástupcami vlády.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302549x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy