Založ si blog

Ceny na obilie možno budú klesať. Rusko je pripravené prehodnotiť svoje embargo

Bratislava, 6. september – Rusko, jeden z najväčších svetových exportérov obilia vo svete, je pripravené zruší embargo na vývoz. Stane sa tak okamžite po tom, ako sa vyjasní situácia s tohtoročnou úrodou, vyhlásil ruský prezident Dmitrij Medvedev.

„Čo sa týka embarga na obilie, je to vynútené, ale len dočasné opatrenie. (…) Ako náhle bude jasné, koľko sme zozbierali, akékoľvek embargo bude zrušené. O tom nemusíte pochybovať,“ uviedol dnes hlava štátu na stretnutí s pracovníkmi agropriemyselného komplexu. Ruský premiér Vladimír Putin pritom ešte minulý týždeň hovoril o tom, že krajina k takému kroku nepristúpi skôr, ako bude zozbieraná budúcoročná úroda.

Ruska vláda zaviedla embargo na export obilia 15. augusta, s platnosťou do konca roka. Dôvodom pre radikálny krok poslúžilo veľmi suché a horúce počasie, ako aj rozsiahle požiare, ktoré zasiahli viac než milión hektárov pôdy. Kabinet ministrov pritom vychádzal z údajov, ktoré tvrdili, že prírodná katastrofa zasiahla celkom takmer 11 miliónov hektárov poľnohospodárskych polí a zničila približne tretinu očakávanej úrody, v súvislosti s čím sa odhadovalo, že sa v celom štáte zozbiera o približne 35 miliónov tón menej obilia ako tomu bolo v roku 2009. Podľa niektorých analytikov však reálne škody neboli až také veľké, o čom by mohlo svedčiť aj čiastočné obmedzenie embarga od 1. septembra, na vývoz obilia do oblastí poškodených prírodnými katastrofami a v rade ďalších výnimočných situácií.

Embargo sa značne podpísalo na cenách potravín v krajine ako aj za jej hranicami. Rusko zaznamenalo v auguste 0,9 percentnú infláciu, oproti 0,9 percentnej deflácií v rovnakom období minulého roka, a napriek dobrej úrode v USA cena na obilie dosiahla v lete na svetových trhoch svoje dvojročné maximum. Situáciu by mohol zlepšiť prísľub Bulharska zdvojnásobiť export pšenice a jačmeňa už v tomto roku.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302394x
Priemerná čítanosť článkov: 2130x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy