Založ si blog

Poľsko chce skonfiškovať plynové potrubia Gazpromu

Bratislava, 2. septembra – Poľska vláda plánuje odobrať Gazpromu jeho plynové potrubia na trase Jamal-Európa, ktoré prechádzajú územím krajiny, a odovzdať ho pod kontrolu štátnemu Gaz-System, informoval štvrtok ruský denník Kommersant. Gazprom pritom pripúšťa iba spoluprácu na úrovni technického operátora. Podľa informácií denníka Poľsko už má dokonca pripravený konkrétny plán opatrení.

Radikálny krok má byť vynútený požiadavkami Eurokomisie na Poľsko, ktoré vyplývajú z Tretieho energobalíka EÚ. Ten je zameraný na rozvoj konkurencie na energetickom trhu Európskej Únie a vyžaduje, aby každý plynovod, ako aj iné energetické siete, boli kontrolované nezávislým orgánom a vždy prístupné pre tretí ekonomický subjekt. „Chceme si len byť istí, že tento plynovod sa nebude využívať len jednou, či dvoma spoločnosťami,“ vysvetlil postoj EÚ člen Eurokomisie Jozef Ennon.

Predstavitelia štátneho Gaz-System priznali, že už koncom júla odovzdali poľskému Úradu pre reguláciu energetiky (UPE) svoj projekt operátorskej zmluvy s Europolgaz-om, ktorý patrí Gazpromu, PGNiG (48 percent) a Gas-Trading (4 percenta) Táto spoločnosť vlastní 684 kilometrov plynovodu s výkonom 33 miliárd kubických metrov ročne a päť zásobníkov plynu. Vedenie Europolgazu však vlastný variant zmluvy predloží až budúci týždeň, po rokovaní s vedením Gazprom export. Nateraz počíta, že poľskej strane ponúkne iba zmluvu na technické zabezpečenie trasy Jamal-Európa. „Ostatné funkcie majú ostať na vedení Europolgazu. Gaz-System však chce ovládať plynovodom úplne,“ komentoval príčiny konfliktu manažér Gazpromu.

Poľský štátny plynový podnik, má podľa neho, v pláne sám rozhodovať o uzatváraní zmlúv s dodávateľmi plynu, výške jeho ceny za tranzit cez územie krajiny a o zabezpečení prístupu tretích subjektov k dotknutej trase. Práve zvýšenie ceny za prepravu do krajín západnej Európy vytvára dlhodobý konflikt medzi podnikmi, keďže by to spôsobilo značnú stratu pre ruského plynového giganta.

Plán zaradenia Jamal-Európy do siete plynových potrubí na území Poľska má údajne aj podporu na poľskom ministerstve zahraničných vecí, pod vedením Jaroslava Sykorského, kým ministerstvo financií krajiny navrhuje o tomto bode rokovať na vláde.

Situáciu vyostruje aj samotný UPE, ktorý vyhlásil, že v prípade, ak sa obe spoločnosti do konca budúceho týždňa (11.9) nedohodnú, tak úrad začne vo veci konať samostatne. V takom prípade plynovod prejde do vlastníctva Gaz-System v priebehu šiestich mesiacov za podmienok, ktoré určí UPE.

Ruské ministerstvo energetiky zo svojej strany tvrdí, že súčasná dohoda umožňuje Gazpromu a PGNiG, zachovať monopol na tranzit plynu až do roku 2045, aj napriek Tretiemu energobalíku. Ruská plynová spoločnosť podľa informácií denníka ustúpiť nehodlá a neplánuje prijať ani kompromisné riešenia. Navyše sa vyhráža využitím nátlakovej páky, vyplývajúcej z bilaterálnej zmluvyб ktorá umožňuje prinútiť Poľsko už túto zimu zakúpiť väčší objem plynu, ako má krajina naplánovaný.

Poľsko nie je prvá krajina, ktorá sa proti Gazpromu postavila. Skôr už plán vyvlastniť ruský plynovod ohlásilo Estónsko a Litva.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302396x
Priemerná čítanosť článkov: 2130x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy