Založ si blog

Teroristický útok v sídle Čečenského prezidenta si vyžiadal životy piatich civilistov a dvoch vojakov

13:53 Správa bola aktualizovaná

Bratislava, 29. august – Päť civilistov a dvaja vojaci zahynuli počas boja s (podľa predbežných informácií) asi 30 člennou skupinou ozbrojených útočníkov, ktorí približne o 4:30 ráno vtrhli do rodnej obce Čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova – Centroj.

Extrémisti zapálili niekoľko domov na čo sa do boja s nimi zapojila miestna polícia a členovia prezidentovej ochranky, pod vedením samotného Kadyrova. Počas prestrelky boli likvidovaní dvanásti útočníci, z toho až siedmi muži odpálili na sebe vybušninu.

„Dnes ráno ozbrojenci začali paľbou na budovy domov v Centroji. Prikradli sme sa zo strany lesa ku krajnému domu, aby sme opätovali streľbu. Za chvíľu sme boli tam. Prebehol súboj. Ozbrojenú skupinu sme blokovali a zničili. Mŕtvych je 12 šajtánov,“ opisuje priebeh vo svojom blogu Ramzan Kadyrov.

Militanti boli identifikovaní ako obyvatelia obce Alleroj a zároveň bývali členovia ozbrojenej skupiny „brigádneho generála“ Ahmeda Avdorchanova, ktorého bezpečnostné zložky zlikvidovali v roku 2005. Avdorchanov bol podľa medializovaných informácií blízkym spolupracovníkom Aslana Maschadova, prezidenta separatistického čečenského hnutia za vytvorenie Čečenskej republiky Ičkéria.

„Predpokladáme, že uniknúť sa podarilo len tým, ktorí natáčili útok na video, ktoré predložia svojím sponzorom, ale sme si istí, že aj ich sa nám podarí nájsť,“ vyhlásil Čečenský prezident, ktorý v súčasnosti riadi akciu v uzatvorenom Centroji a jeho okolí s cieľom nájsť a zničiť zvyšok ozbrojenej skupiny. Aktívna časť boja sa skončila už v skorých ranných hodinách.

Zdravotnú starostlivosť pre zranených členov ozbrojených zložiek a štyroch civilistov (z toho dvaja neplnoletí), ktorí obývali domy na okraji obce, zabezpečujú sanitky na mieste nešťastia. Dvaja vojaci boli hospitalizovaní.

Posledný útok na Centroj sa uskutočnil začiatkom mája 2004. Militanti vtedy zaútočili na pozície vojenskej časti bezpečnostných služieb Čečenského prezidenta Achmata Kadyrova, otca Ramzana Kadyrova, zabitého pri teroristickom útoku 9. mája 2004. Počas boja vtedy boli zabití traja útočníci, ďalší dvaja boli zranení a niekoľkých sa podarilo zadŕžať. Na strane bezpečnostných zložiek bol jeden mŕtvy a piati zranení.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302125x
Priemerná čítanosť článkov: 2128x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy