Založ si blog

Medvedev zrušil kontroverznú výstavbu cesty cez Chimkinský les

Bratislava, 26. august – Ruský prezident Dmitrij Medvedev vydal nariadenie na pozastavenie stavby rýchlostnej cesty cez Chimkinský les. Svoje rozhodnutie prezident ohlásil cez svoj oficialný videoblog na portali „youtube.com„.

Napriek tomu, že vláda prijala rozhodnutie o výstavbe cesty, napriek tomu, že ho preskúmal náš súdny systém a vyniesol ohľadom tejto otázky rozsudok, naši ľudia, vrátane predstaviteľov politických strán, od vládneho Jednotného Ruska do strán opozície, spoločenské organizácie a experti hovoria o tom, že si to vyžaduje dodatočnú analýzu,“ vyhlásil Medvedev.

„Vzhľadom na toto množstvo ohlasov, vydávam nariadenie vláde pozastaviť realizáciu výstavby cesty a uskutočniť dodatočnú spoločenskú a expertnú diskusiu,“ vysvetlil. Táto „diskusia“ má podľa prezidenta pomôcť rozostaviť bodky nad všetkými „i“. Dodajme, že so žiadosťou pozastaviť výstavbu sa už dnes popoludní na Medvedeva obrátila vládna strana Jednotné Rusko.

Aktivisti za záchranu Chimkinského lesa privítali takéto rozhodnutie s potešením. „Je to víťazstvo občianskej spoločnosti. Myslím si, že už môžeme oslavovať. Aj keď riešenie nie je prijaté s konečnou platnosťou, samotný fakt toho, že pozastavil výrub, je veľké víťazstvo,“ reagovala jedna z vedúcich hnutia Alla Černyševa.

Výstavba rýchlostnej cesty mala začať v októbri tohto roka. V súčasnosti na mieste výstavby prebieha príprava na výrub Chimkinského lesu, cez ktorý mal nový 43-kilometrový úsek medzi Moskvou a Petrohradom prechádzať. Časť trasy už bola vyrubená, v budúcnosti sa však počítalo s výrubom lesov do šírky 80-100 metrov od línie, po ktorej má prechádzať cesta. Takéto rozhodnutie vyvolalo vlnu nevôle a rozpútalo širokú celospoločenskú diskusiu, ktorú odštartovali ekologické organizácie. Tí tvrdia, že nový úsek nepomôže vyriešiť dopravnú situáciu a pôda, ktorá má byť zalesnená výmenou za pozemky pod trasou, nie je rovnocenná. Predstavitelia vlády zo svojej strany argumentujú odborne vypracovanými expertízami, ktoré vykazujú, že všetky ekologické normy súvisiace s výstavbou rýchlostnej cesty, nariadenou ešte v roku 2006, sú dodržané.

Konflikt predstaviteľov vlády už trvá vyše roka. Oponentom výstavby sa doteraz podarilo pod petíciu vyzbierať vyše 15 tisíc podpisov. Odpor vyvrcholil 28. júla, keď asi 90 členná skupina zamaskovaných mladých ľudí zaútočila na budovu miestnej (Chimkinskej) administratívy, ktorú zahádzala svetlicami a prázdnymi fľašami a popísala sprejmi hesla proti výrubu lesov.

Posledným významným krokom odporcov výstavby bol trojhodinový míting 22. augusta na Puškinskom námestí Moskvy, ktorý do centra mesta pritiahol do 2000 ľudí.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302563x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy