Založ si blog

Skupina povstalcov zabila ochrankárov a utiekla z väzenia

Bratislava, 23. august – Asi 25-členná skupina väzňov dnes približné o druhej hodine v noci podnikla útek z väznice v hlavnom meste Tadžikistanu, Dušanbe, kde si odpykávali svoj trest. Všetci utečenci patrili do 46-člennej skupiny, ktorú minulý týždeň odsúdili za pokus o štátny prevrat v krajine. Dvaja muži boli odsúdení na doživotie, zvyšok si mal odpykať trest od 10 do 30 rokov.

Podľa predbežných informácii jeden z väzňov napadol strážnika a zobral mu zbraň a kľúče od väzenských ciel. Následne oslobodil ďalších komplicov, ktorí boli spolu s ním minulý týždeň odsúdení. Na úteku skupina zabila šiestich ochranárov väznice.

Ministerstvo vnútra Tadžikistanu predpokladá, že teraz utečenci smerujú do Raštskej doliny, preto na území celej republiky prebieha plán „Zachytenie“, v rámci ktorého predstavitelia silových štruktúr kontrolujú cesty, letiská a železničné stanice. Medzi utečencami sú aj občania Ruska a Afganistanu.

Prezident Tadžikistanu Emomali Rachmon sa už obrátil na bezpečnostné zložky, aby neodkladne prijali všetky potrebné kroky na zadržanie obvinených.

Utečenci boli členmi ozbrojeného protivládneho zoskupenia pod vedením bývalého ministra pre mimoriadne situácie Mirzo Zijoeva, ktorý bol zároveň lídrom povstalcov ozbrojenej islamskej opozície, ktorá pôsobila na východe krajiny, počas občianskej vojny v rokoch 1992-97. Po rozpustení sa generál vrátil do rodného kraja, kde okolo seba znovu sformoval protivládnu skupinu z islamistov a žoldnierov z Tadžikistanu a ďalších krajín severného Kaukazu. Utečenci boli zadržaní v roku 2009 v rámci operácie špeciálnych zložiek a armády počas ktorej bol Zijoev zabitý. Podľa niektorých informácií ho za údajnú zradu zastrelili jeho vlastní podriadení.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302574x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy