Založ si blog

19. oslavy Ruska bez červenej hviezdy skončili pre opozičných protestujúcich na polícii

Bratislava, 22. august – Rusko dnes oslavuje Deň štátnej vlajky, vyhlásený prezidentským nariadením 20 augusta 1994. Oslavy sú spojené s historickým dátumom 22. augusta 1991, keď bola po prvýkrát oficiálne zdvihnutá ruská trikolóra na budove vlády (Bieleho domu), ktorá nahradila červenú vlajku s žltým kosákom, kladivom a hviezdou, reprezentujúcu od roku 1918 krajiny Sovietskeho zväzu.

V súvislosti so sviatkom vo väčšine veľkých miest sú dnes naplánované slávnostné podujatia. Ulice zaplnili auta ozdobene trikolórou, dobrovoľníci v niektorých mestách rozdávajú malé vlajky. Vo Voroneži obyvatelia vytvorili živú trikolóru, keď na každom z troch využitých mostov sa zhromaždili ľudia oblečení do jednej z troch farieb. Vladivostok ponúkol svojim obyvateľom biele plátno na ktorom každý záujemca mohol nechať červeno-modré odtlačky svojich rúk. V rade miest podujatie oslávili športovými podujatiami na bicykli či korčuliach, ktorých sa zúčastnili ľudia oblečení vo farbách vlajky.

Oslavy využili asi päťdesiati predstavitelia politickej opozície vo vedení s členom demokratického hnutia „Solidárnosť“ Borisom Nemcovym, ktorí usporiadali protestné zhromaždenie v centre Moskvy. Potýčky s políciou vyvolala výzva jedného z vystupujúcich zmeniť protest na pochod mestom s ruskou vlajkou. Po tom ako sa protestujúci pokúsili po tretí raz pretrhnúť obkľúčenie bezpečnostných zložiek, ktoré stretnutie monitorovali, začala polícia pochodujúcich zatýkať. Celkovo zadržala približne 20 ľudí, vrátane Nemcova a lídra moskovského oddelenia „Solidárnosti“ Michaila Šnajdera. Napriek tomu, že predstavitelia opozície vyjadrili protest a pohoršenie v súvislosti so správaním polície v deň štátneho sviatku, priznali, že na pochod od predstaviteľov Moskovskej vlády povolenie nedostali.

Používanie štátneho symbolu je prísne upravené Zákonom o Štátnej vlajke Ruskej federácie. Trikolóra musí byť neustále zdvihnutá na budovách administrácie prezidenta, vrchnej a dolnej komory parlamentu, Ústavného súdu, Najvyššieho súdu, Najvyššieho arbitrážneho súdu, Generálnej prokuratúry, Národnej banky, Najvyššieho kontrolného úradu, Ústrednej volebnej komisie či rezidencie ombudsmana. Za urážku štátneho symbolu hrozí vinníkom trest odňatia slobody až do dvoch rokov.

Prvý návrh ruského štátneho symbolu sa objavil v roku 1667. Mal trojuholníkový tvar s modro-bielo-červeným pásikmi v tvare písmena „V“. Už v roku 1705 ho nahradila dnes používaná trikolóra bielo-modro-červenej farby, ktorú navrhol a nechal rozmiestniť na lode ruský cár Peter I. Krátku dobu od roku 1858-1883 bola vlajka nahradená čierno-žlto-bielými pásmi cárom Alexandrom II. Jeho nástupca Alexander III. sa však vrátil k pôvodnému návrhu. V tejto podobe vlajka zotrvala až do zmeny politického režimu v roku 1918, keď ju nahradila červená bojová vlajka „proletárskej revolúcie“.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302567x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy