Založ si blog

Ruska armáda ostane v Arménsku minimálne do roku 2044

Bratislava, 20. august – Rusko a Arménsko v zastúpení ministrov obrany podpísali protokol, ktorý prolonguje už existujúcu dohodu o zotrvaní ruskej armády v arménskom meste Gyumri. Pôvodný text zmluvy, podpísaný v roku 1995, počítal s dobou trvania 25 rokov. V novom znení sa táto dĺžka predlžuje až na dobu do 49 rokov, pričom ďalšie časti zmluvy, ako napríklad zvyšovanie ceny za prenájom územia, ostanú v pôvodnom znení.

Na vojenskej základni, ktorá je súčasťou systému protivzdušnej obrany Spoločenstva nezávislých štátov, v súčasnosti pôsobí 4-5 tisíc ruských vojakov, protilietadlový raketový komplet S300 a stíhačky MiG-29. Zmluva tiež zaväzuje pôsobiace jednotky v prípade potreby zabezpečiť bezpečnosť domáceho obyvateľstva a zároveň konštatuje, že doba jej trvania sa bude vždy automatický predlžovať o 5 rokov v prípade, ak jedná zo zmluvných strán písomne nepožiada o jej zrušenie minimálne pol roka pred koncom jej trvania. Záujem predlžiť dohodu ohlásilo Arménsko ešte v júli 2010.

Okrem toho na základe rokovania prezidentov Ruska a Arménska v Jerevane boli uzatvorené zmluvy o spolupráci v oblasti atómovej energetiky a vojenskej techniky. Cenu vybudovania nových atómových energoblokov odhaduje ministerstvo energetiky Arménska na 5 miliárd dolárov. Približne 60 percent z tejto čiastky majú do projektu priniesť investori.

Lídri dvoch krajín tiež podpísali niekoľko dohôd, ktoré počítajú s vytvorením spoločných podnikov, ktoré budú obe krajiny reprezentovať v medzinárodných obchodných rokovaniach.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Tomáš Taraba

Taraba sa dohodol s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

16.04.2024 12:22

Legislatívny návrh je podľa ministra do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP.

SR ÚV MZVEZ Fico Blanár rokovanie kontrola TK BAX

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59, aktualizované: 12:45

Toto nie je tá solidarita, o ktorej sme hovorili, povedal predseda vlády.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302118x
Priemerná čítanosť článkov: 2128x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy