Založ si blog

Rusko si pripomina 19. vyrocie od pokusu o navrat ku komunizmu

Bratislava, 19. august – Rusko si dnes pripomína 19. výročie od založenia Štátnej komisie pre mimoriadne situácie v ZSSR, viac známu pod skratkou GKČP, ktorá sa pokúsila o štátny prevrat v roku 1991 a spustila lavínu udalosti známu ako „augustový puč“. Jej neúspech však len urýchlil proces rozpadu komunistickej krajiny.

Samovyhlasená štátna inštitúcia pozostávala z konzervatívne zmýšľajúcich členov vládnej komunistickej strany a svoje správanie vysvetľovala potrebou „prekonať hlbokú celospoločenskú krízu, chaos a anarchiu, ktoré predstavovali hrozbu pre život a bezpečie občanov ZSSR, suverenitu a teritoriálnu jednotnosť, slobodu a nezávislosť vlasti“. Súčasťou plánov povstalcov bolo násilne zvrhnutie vtedajšieho prezidenta ZSSR Michaila Gorbačova, ktorý bol hlavným ideológom „perestrojky“ a zabránenie podpisu „Dohody o zväze suverénnych štátov“, ktorý bol naplánovaný na 20. augusta a počítal s reformáciou ZSSR na federáciu pozostávajúcu z 9 bývalých krajín ZSSR (bez Litvy, Lotyšska, Estónska, Gruzínska, Arménska a Moldavska).

Novovytvorená komisia stihla vyhlásiť 6-mesačný mimoriadny stav, vpustila do ulíc Moskvy viac ako 4-tisíc vojakov a niekoľko stoviek obrnenej vojenskej techniky, vrátane viac ako 350 tankov, zaviedla prísnu cenzúru médií, pričom niektoré z nich zakázala, a zrušila časť ústavných práv a slobôd občanov. Zároveň využila neprítomnosť Gorbačova, ktorý v tom čase trávil dovolenku na Kryme a ohlásila jeho dočasné odvolanie z pozície pre údajné zdravotné problémy.

Na odpor povstalcom sa postavil vtedajší prezident Ruskej Federácie Boris Jelcin, ktorého podporovala časť z veliteľov vojenských zložiek. Centrom odporu bol vyhlásený „Biely dom“ (budova ruskej vlády), kde sa zišlo niekoľko desiatok tisíc Moskovčanov, ktorí vystupovali proti prevratu a za proces demokratizácie krajiny. Okrem predstaviteľov kultúry a veteránov armády sa na obranu postavili aj bývalý šéf Jukosu Michail Chodorkovský a medzinárodný terorista Šamiľ Basajev zlikvidovaný v roku 2006.

Konflikt vyvrcholil krátko pred polnocou 20. augusta, keď sa pohli tankové jednotky prívržencov GKČP v blízkosti Bieleho domu. Zatiaľ čo podľa oficiálnej správy išlo iba o presun jednotiek, niektorí účastníci tvrdia, že išlo o plánovaný útok s cieľom obsadiť centrálu povstalcov. Na obranu bolo na ceste postavených niekoľko desiatok trolejbusov, ktoré mali slúžiť ako barikády, no niekoľkým obrneným transportérom sa aj tak podarilo prejsť až k budove. Žiadne vážnejšie pokusy o obsadenie budovy však vojaci nepodnikli aj kvôli potýčkam s civilistami, v rámci ktorých zahynuli traja ľudia a niekoľko vojakov na strane povstalcov bolo zranených. Otvorený konflikt trval približne 20 minút, na čo sa podarilo presvedčiť vojenské zložky aby ustúpili.

Tú istú noc prijalo kolégium ministerstva obrany ZSSR rozhodnutie o stiahnutí vojsk z Moskvy a hneď niekoľko štátnych orgánov odsúdilo kroky Komisie. Napriek tomu, že všetci jej členovia s výnimkou jedného, ktorý spáchal samovraždu, boli zatknutí, v roku 1994 dostali amnestiu alebo boli uznaní nevinnými.

V dôsledku augustových udalostí bol podpis „Dohody o zväze suverénnych štátov“ zrušený a v tom istom roku vyhlásilo 10 republík ZSSR, vrátane Ruska, o svojej nezávislosti, čo praktický nenechalo Gorbačovovi žiadne právomoci a 25. decembra 1991 bol nútený sa vzdať svojej funkcie, čím sa stal prvým a zároveň posledným prezidentom ZSSR.

Rusko spustilo Facebook pre mŕtvych

04.09.2011

Bratislava, 4. september – V Rusku bola spustená nová sociálna sieť, ktorá je venovaná výlučne mŕtvym ľuďom. Portál pomnipro.ru (pamätaj o / spomínaj na) umožňuje internetovým užívateľom registrovať svojich zosnulých príbuzných, priateľov, ale aj slávne osobnosti. Svoj elektronický pamätník už má napríklad Elvis Presley, prevažujú však najmä [...]

Žena vyskočila z desiateho poschodia kvôli záchrane mačiatka

14.06.2011

Bratislava 14. jún – Obyvateľka ruského mesta Ťumeň vyskočila z okna bytu na desiatom poschodí pri pokuse zachrániť svoje mačiatko. O obetavosti mladej ženy informoval regionálny portál NashGorod.ru. K incidentu došlo v piatok (10.6.) v nočných hodinách. Ruska, ktorej meno ostáva utajené, sa rozhodla pre sebaobetavý krok po tom, ako zistila, že sa jej mačiatko [...]

Vjačeslav Bykov ako tréner ruskej reprezentácie končí

21.05.2011

Bratislava, 21 máj – Vjačeslav Bykov, ktorý bol hlavným trénerom ruského hokejového družstva od roku 2006, zrejme na tomto poste skončí. Spolu s ním by mál z družstva odísť aj jeho trénersky partner Igor Zacharkin. Informoval dnes o tom portál Sportbox.ru Podľa informácii servera rozhodnutie vzdať sa trénerského tandemu bolo prijaté v piatok večer (20.5.) počas [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 142
Celková čítanosť: 302576x
Priemerná čítanosť článkov: 2131x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy